2011. január 14., péntek

LG Flatron L1716S TFT monitor újjáélesztése

Ezt a jószágot Bochum-ba találtam, egy elektronikai hulladék lerakó helyen, egy szerviz mellett. Persze azóta sem voltam ott
Hibajelenség:
A számítógép bekapcsolásakor a kép be villan, de utána eltűnik, és csak a VGA dugó ki-be húzogatásával tér észhez a következő újra indításig, rettenetesen búg benne egy trafó, valamint szellemképes. Az OSD viszont kifogástalanul bejön rajta számítógép nélkül. Nem villog, nem szellemképes, egyszóval tökéletes.

Hiba feltárás:
 Azon gondolkodtam, hogy ha az OSD ilyen szépen bejön, akkor vezérlő hiba nem lehet, mert akkor az OSD is rossz lenne. Ez így logikusnak tűnt. Így táphibára tippeltem, azon belül szűretlenségre egy elkó miatt, első ránézésre.

Aztán szétszedtem.:)
A jobb oldali panel a tápegység, a baloldali picike a vezérlő panel.

 A szétszerelést nem írom le, mert aki nem jön rá, hogyan kell szétszedni, az neki se álljon, inkább szóljon nekem. :)














Kiszereltem a tápot, és szemrevételeztem. Nem kellett sokáig bámulni, mert egyből láttam a rossz elkót. Talán jól látható a képen, hogy púpos a teteje. Ez azt jelenti, hogy kiszáradt az elektrolit kondenzátor. Ez így már nem tud normálisan működni, és ilyen, és hasonló hibajelenségekhez vetet. Az értéke 650uF, 25V. Természetesen ilyet nem találtam a sufniba. Helyette egy 820uF 25V-ost tettem. Ilyen volt :) A tűréshatárba belefért.
 

A nagy sárga az.:) Persze a polaritásra is figyelni kell.
Nos ezzel megoldódott a kikapcsolási probléma. Elindult a minitor. Hurrá sikerélmény!
 Összekötőkábelt vennem kellett azt nem dobta ki a német. :) Vettem egy tesco gazdaságos kábelt. Na a szellemkép ettől volt. Igaz csak 700Ft-volt, ezért volt gazdaságos. Először nem jöttem rá. Továbbra is táphibára tippeltem, mert a szellemkép is lehet szűretlenség miatt. Mér nem tudom, hogy hol, de a google segedelmével találtam egy fórumot, ahol hasonló téma volt. Kiderült, hogy a tesco-s kábel csak 14 pólusú, és nem árnyékolt kábel. CRT (csöves) monitorhoz tökéletes, de az LG  TFT-nek nem tetszett. Nem tudom, hogy mire, de az LG használja azt az 1 érintkezőt, ami a tesco-sból hiányzott. A minőségi kábel viszont 1500Ft volt, de megérte. Olyan szép kép lett a monitoron, mintha új lenne.
Középső sor középső tüske nincs a tesco-sba.
Ez egy minőségi árnyékolt összekötő kábel.
 Végül még egy gondolat.
Nem csak ennek a típusnak lehet ez a hibája. Ha az OSD működik, akkor menthető a monitor 90%!

Első bejegyzésem :))

Rászántam magam, és neki estem a blog készítésének. Kb. 6 hónapja gyúrom rá magam. Látva párom blogát, és Én a sárga minden színében irigykedek rá. :) Van vagy 20 éve, hogy számítás technikával foglalkozok. A párom még 1 éve sem, és olyan blogot dobott össze, hogy csak na. Persze kell hozzá kreativitás, ami nekem nem sok, inkább 0. :) Olyan dolgokról fogok írni, ami a párom blogával szöges ellentétben  van. Kütyüket fogok javítani. Minden félét, amit rám bíztak. Persze a fél év alatt javítottam pár mobilt, GPS, de valahogy ide nem tettem fel, talán idő hiány miatt. Most olyan fuvarjaim vannak, hogy sokat vagyok magyarba, és így tudok nettezni, mobil nettel :-p .
Most Nagykanizsán kempingezek, mert itt fogyott el a vezetési időm. Az autó megrakva árúval, én meg pihengetek. Ezen a héten összesen nem sikerült aludnom 12órát sem összesen. Így jött össze. Persze volt már olyan is, hogy sikerült kockásra aludni a fejem, épp úgy ,ahogy legény koromba. :))
A következő bejegyzés már komoly javítás lesz egy amatőrnek.